Muziekdocent van het Jaar 2018/2019

De beste, meest bevlogen en inspirerende muziekdocent die door zijn enthousiasme leerlingen mee weet te nemen en voor een positieve ‘vibe’ zorgt in de klas. Die zoeken we bij de verkiezing van de Muziekdocent van het Jaar. Iemand die niet alleen vanuit de theorie, maar vooral ook op basis van de praktijk en dus ook vanuit fun vertrekt. In de klas zelf maar wellicht ook door concerten te bezoeken, optredens te organiseren, flashmobs op poten te zetten, samen videoclips te bekijken of deze misschien wel zelf te maken. Muziek is een oneindige inspiratiebron en dat moet muziekonderwijs dus ook zijn. Dat ligt grotendeels bij de kracht van de docent! Dit kan ook een docent zijn die niet direct muziekles geeft, maar een gewoon een kloppend hart voor muziek heeft een leerlingen daarmee enthousiasmeert! Aan het einde van het schooljaar 2019 wordt op initiatief van Buma Cultuur (dat Nederlands muziekauteursrecht ondersteunt en promoot) de beste muziekdocent verkozen.

Van 10 tot en met 25 mei kan iedereen zijn muziektopper nomineren op https://ad.nl/muziekdocent

De jury van de verkiezing Muziekdocent van het Jaar 2018/2019

De vakjury is samengesteld uit diverse geledingen van de Nederlandse muziekindustrie. Mensen die dagelijks bezig zijn met muziek maken, muziek onderwijzen, muziek promoten etcetera. Een goede mix met ieder zijn eigen track record en stuk voor stuk experts die uitstekend kunnen beoordelen wie er dit jaar de beste muziekdocent is geworden.

Fäis

Rotterdamse zanger, songwriter en pianist die als twintiger al een stapel platina awards en records op zak heeft. Debuutsingle Hey feat. Afrojack katapulteerde zijn artiestencarrière, met hitnoteringen door heel Europa, ruim 100 miljoen streams op Spotify en 150 miljoen op Youtube en acht platina platen

Frank Helmink

Directeur Buma Cultuur. Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht. Ze organiseren verschillende events waaronder de Buma Awards, reikt tijdens ESNS de popprijs uit en is organisator van de verkiezing Muziekdocent van het Jaar 2018/2019

Erik Bogers

Muziekdocent aan de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp en daarnaast bestuurslid van de VLS voor muziekdocenten en daar verantwoordelijk voor de portefeuille voortgezet onderwijs.

Jack Pisters

Jack Pisters heeft een grote staat van dienst als gitarist, docent en consultant in de Nederlandse muziekindustrie. Hij is de ontwerper en studieleider van de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam, mede-artistiek leider van het Amsterdam Electric Guitar Heaven Festival

Het belang van muziekonderwijs

De uitverkiezing keert jaarlijks terug en onderstreept het grote belang van gedegen muziekonderwijs. Op een groot aantal scholen ontbreekt een echte muziekdocent of zelfs muziekonderwijs als onderdeel van het onderwijspakket. Een slechte zaak volgens de directeur van Buma Cultuur Frank Helmink: “In onze optiek is het gebrek in structuur voor wat betreft de muziekeducatie in Nederland een zeer onwenselijke situatie. Met deze uitverkiezing vragen we nadrukkelijk aandacht voor het belang ervan én de rol van de muziekdocent daarin.” Het gebrek aan structureel muziekonderwijs was voor Buma Cultuur aanleiding om in 2013 te starten met Buma Music Academy (BMA). Inmiddels maken ruim 600 docenten in het voortgezet onderwijs gebruik van het gratis en modulaire muzieklessenpakket van BMA, ondersteund door bekende Nederlandse artiesten die jaarlijks hun medewerking aan het programma verlenen door gastlessen, workshops en optredens te verzorgen. Dat er een grote behoefte aan muziekeducatie bestaat wordt nog eens bevestigd door onderzoek uit 2016 dat TNS/Nipo onder 500 ouders en 250 docenten uitvoerde. Daaruit blijkt dat 55% van alle ondervraagden muziekeducatie ‘belangrijk’ tot ‘zeer belangrijk’ vindt.

Luister en kijk naar het interview met Frank Helmink in NPO spraakmakers over ‘Waarom is er een Muziekdocent van het jaar nodig?’

Klik op de afbeelding om het interview te zien !

De genomineerden – Muzikale helden in het onderwijs

Na afloop van de nominatieprocedure worden er vijf personen geselecteerd. Zij worden bezocht en mogen in een video hun nominatie verder kracht bij zetten, door een aantal vragen te beantwoorden en hun bevlogenheid verder toe te lichten. Op basis van de onderbouwingen van anderen en de presentatie van de genomineerden zelf wordt door de jury uiteindelijk een winnaar gekozen.

Aan wie zou je kunnen denken?

Droomkandidaten. We geven je vast, ter inspiratie, een paar voorbeelden van profielen die prima zouden passen bij Muziekdocent van het Jaar. Het zijn voorbeelden dus geen echte, bestaande, mensen.

Denk je nu: hé, ik ken nog wel iemand die in aanmerking kan komen?  Nomineer hem of haar!

Shannon Martina

Shannon is muziekdocent aan het Grotius College te Heerlen en wordt genomineerd omdat ze 50% van tijd van haar lessen besteedt aan luisteren naar muziek in plaats van praten over muziek. “Het oor vertelt veel meer dan de mond!”

Wouter de Vries

Wouter speelt al bijna 25 jaar als gitarist in een Nederlandse hardrockband, maar is daarnaast ‘gewoon’ docent in Amsterdam. Docent Engels wel te verstaan. Hij neemt regelmatig songteksten als uitgangspunt voor de uitleg van Engelse grammatica en af en toe klinken er vette rifs uit zijn lokaal.

Murat Kayin

Vanaf dat hij zich kan herinneren werd er in huize Kayin muziek gedraaid. Radio, cassettes, lp’s of gewoon zingende ouders en broers en zussen. Geen wonder dat Murat muziekdocent is geworden. En hij schaamt zich dan ook niet om tijdens de lessen uit volle borst te zingen.

Barbra Dijks

Geschiedenis en muziek. Dat gaat heel goed samen volgens Barbra. “Ik koppel heel veel momenten in de moderne geschiedenis aan muziek uit die tijd. En dan kan het zijn dat ik langer met de muziek bezig ben, dan met de historische feiten.”

Jack Fontein

Brainpower, Greta van Fleet, Jacin Trill op Eurosonic Noorderslag en de Pink Floyd tribute band. Een greep uit de concerten waar Jack Fontein van het Groningse Euroborg College samen met zijn klas naar toe is geweest in het afgelopen jaar. Muziekeducatie live dus. “Ik vermaak me uitstekend zo en mijn leerlingen ook.”

De verkiezing Muziekdocent van het Jaar is een initiatief van Buma Cultuur & Buma Music Academy i.s.m. de Persgroep.

Fotocredits: Openingsfoto: Bart Heemskerk. Overige: Unsplash / Shutterstock