De beste, meest bevlogen en inspirerende muziekdocent in het voortgezet onderwijs die door zijn enthousiasme leerlingen mee weet te nemen en voor een positieve ‘vibe’ zorgt in de klas. Die zoeken we bij de verkiezing van de Muziekdocent van het Jaar. Iemand die niet alleen vanuit de theorie, maar vooral ook op basis van de praktijk vertrekt. Iemand die niet alleen in de klas een geweldig programma neerzet, maar de hele school meeneemt in de liefde voor muziek. Iemand die bijvoorbeeld optredens organiseert, koren leidt, een grote, schoolbrede musicalproductie neerzet of leerlingen stimuleert een bandje te beginnen of te gaan DJ’en. Muziek is een oneindige inspiratiebron en dat moet muziekonderwijs dus ook zijn. Dat ligt grotendeels bij de kracht van de docent!
Ken jij zo’n muziekdocent in het voortgezet onderwijs? Geef dan hieronder zijn/haar naam op, de naam van de school en o ja, ook nog even een korte beschrijving waarom je hem/haar de beste muziekdocent van 2023 vindt! Wat we van je vragen is: je naam, volledige naam genomineerde, naam en plaats van de school en een korte motivatie van minimaal 20 woorden.
LET OP: Nomineren kan nog tot en met vrijdag 19 mei!
De uitverkiezing keert jaarlijks terug en onderstreept het grote belang van gedegen muziekonderwijs. Op een groot aantal scholen ontbreekt een echte muziekdocent of zelfs muziekonderwijs als onderdeel van het onderwijspakket. Een slechte zaak volgens de directeur van Buma Cultuur Frank Helmink: “In onze optiek is de, té vaak structurele afwezigheid van muziekeducatie op Nederlandse middelbare scholen een zeer onwenselijke situatie. Met deze uitverkiezing vragen we nadrukkelijk aandacht voor het belang ervan én de rol van de muziekdocent daarin.”
Het gebrek aan structureel muziekonderwijs was voor Buma Cultuur aanleiding om in 2013 te starten met Buma Music Academy (BMA). Inmiddels maken ruim 600 docenten in het voortgezet onderwijs gebruik van het modulaire muzieklessenpakket van BMA, ondersteund door bekende Nederlandse artiesten die jaarlijks hun medewerking aan het programma verlenen door gastlessen, workshops en optredens te verzorgen. Dat er een grote behoefte aan muziekeducatie bestaat wordt nog eens bevestigd door onderzoek uit 2016 dat TNS/Nipo onder 500 ouders en 250 docenten uitvoerde. Daaruit blijkt dat 55% van alle ondervraagden muziekeducatie ‘belangrijk’ tot ‘zeer belangrijk’ vindt.
De vakjury is samengesteld uit diverse geledingen van de Nederlandse muziekindustrie. Mensen die dagelijks bezig zijn met muziek maken, muziek onderwijzen, muziek promoten etcetera. Een goede mix met ieder zijn eigen track record en stuk voor stuk experts die uitstekend kunnen beoordelen wie er dit jaar de beste muziekdocent is geworden.
Mirte ten Broek is educatief medewerker bij Buma Music Academy. Vanuit deze rol heeft ze contact met muziekdocenten door het hele land én goed zicht op welke docent de leerlingen met volle (muzikale) overtuiging weet te inspireren. Ze is daarnaast fervent amateur-bassiste in jazzbandjes en werkzaam als CKV-docent op middelbare scholen.
Directeur Buma Cultuur. Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht. Ze organiseren verschillende events waaronder de Buma Awards, reikt tijdens ESNS de popprijs uit en is organisator van de verkiezing Muziekdocent van het Jaar.
Muziekdocent aan de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp, docent op de opleiding Docent Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en daarnaast voorzitter van de VLS voor muziekdocenten en daar verantwoordelijk voor de portefeuille voortgezet onderwijs.
LAKSHMI’s muziek is een verrassende combinatie van fluisterzachte luisterliedjes en gruizige elektronica, aangevuld met krassende gitaren en kwetsbare strijkers. Zelf noemt de artiest, songwriter en theatermaker het Pop Noir. Als maker staat LAKSHMI bekend als degene die haar eigen wereld op een ijzersterke manier visueel weet te vertalen.
Tineke van Dijk heeft aan de HKU de studie ‘docent muziek’ gevolgd en is momenteel werkzaam als muziekdocent in het voortgezet onderwijs. Daarnaast heeft Tineke haar eigen muziekbedrijf Alegre Music waarmee ze muzieklessen op basisscholen, muziekworkshops en Zumba-lessen verzorgt. Tot slot is ze ook dirigent van een gospelkoor. Tineke werd in 2022 gekozen tot Beste Muziekdocent van het Jaar.
Tineke van Dijk is de Muziekdocent van het jaar 2022. Zij is muziekdocent aan het Ichtus College in Veenendaal. Dat werd bekend gemaakt door Petra Smit die in 2019 tot Muziekdocent van het jaar werd uitgeroepen. Tineke van Dijk liet de andere zeven genomineerden daarmee achter zich.
Dé muziekdocent van 2018/2019 is geworden…
Petra Smit van het Amsterdamse CS Buitenveldert. Gefeliciteerd!
Bekijk hieronder de feestelijke uitreiking, door toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Ingrid van Engelshoven samen met songfestivalwinnaar Duncan Laurence
Weten waarom Petra Smit Dé muziekdocent is geworden? Zie hier het interview op basis waarvan de jury heeft besloten haar de winnaar te maken.
De verkiezing Muziekdocent van het Jaar is een initiatief van Buma Cultuur & Buma Music Academy i.s.m. VLS
Fotocredits: Openingsfoto: Jorn Baars, Overige: Unsplash / Shutterstock